Δυο άγνωστα σεγόντα της Χαρούλας στον Πουλόπουλο

«Ζω με δυο καημούς» και «λιώνω…»

Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε σε δυο τραγούδια με στίχους της Σώτιας Τσώτου, πάνω στους οποίους γράφτηκαν διαφορετικές μελωδίες και ηχογραφήθηκαν με ισάριθμους ερμηνευτές. Το πρώτο ήταν το «Μη με ξεχνάς» σε μουσική του Λυκούργου Μαρκέα, που ηχογραφήθηκε το 1970 με την Ρένα Κουμιώτη και το δεύτερο το «Δυο καημοί» σε μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη, με τον Γιάννη Πουλόπουλο, που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Για σένα».


Ο δίσκος «Για σένα» κυκλοφόρησε από τη Minos το 1978 με δεκατρία τραγούδια σε μουσικές των Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανού, Γιώργου Κριμιζάκη και Αντώνη Βαρδή, σε στίχους Σώτιας Τσώτου, Πάνου Φαλάρα, Βαρβάρας Τσιμπούλη, Ανδρέα Αγγελάκη, Γιώργου Κανελλόπουλου και Σοφίας Φίλντιση. Υπήρχαν και τρία μεταγλωττισμένα τραγούδια των Antonio Perez, Ricardo Cerrato και Alain Barrier με ελληνικά λόγια του Πυθαγόρα. Στα νεότερα χρόνια δεν επανεκδόθηκε σε cd.

03.Poulopoulos Haroula

Στις πληροφορίες στο εσώφυλλο του δίσκου δεν υπήρχε το όνομα της τραγουδίστριας που έκανε τη δεύτερη φωνή στον Πουλόπουλο. Όμως λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο φίλος και συνεργάτης στο Ogdoo.gr Αλέξανδρος Φωκάς, ο οποίος έχει εντρυφήσει στο έργο της Σώτιας Τσώτου, με πληροφόρησε για κάτι που δεν γνώριζα και ομολογώ πως δεν είχα προσέξει καθόλου. Μου έγραψε λοιπόν, ότι τόσο στο «Δυο καημοί», όσο και στο «Λιώνω», επίσης του Γιώργου Κριμιζάκη από τον ίδιο δίσκο του Πουλόπουλου, κάνει δεύτερες φωνές η Χάρις Αλεξίου!

Όταν τον ρώτησα αν είναι σίγουρος, μου έστειλε μια περσινή ανάρτηση του Γιώργου Κριμιζάκη με το τραγούδι «Δυο καημοί» στο facebook, όπου έγραφε τα εξής:

Ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι που έγραψα με την Σώτια Τσώτου και το ερμήνευσε με εκπληκτικό τρόπο ο μοναδικός Γιάννης Πουλόπουλος. Στην παρέα μας ήταν και η Χαρούλα Αλεξίου που του έκανε 2η φωνή για να ομορφύνει περισσότερο το τραγούδι μας. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της σύνθεσής μου.

Αυτή ήταν και η μοναδική δισκογραφική συνεργασία του Γιώργου Κριμιζάκη με τη Χαρούλα Αλεξίου. Συνθέτης και ερμηνεύτρια γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μετά από μεσολάβηση του Κώστα Βενετσάνου, προτού η Αλεξίου μπει στη δισκογραφία. Επρόκειτο μάλιστα τότε, να τραγουδήσει δυο συνθέσεις του, που, τελικά, δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ, λόγω μιας διαφωνίας του Γιώργου Κριμιζάκη με τον Μάκη Μάτσα. *

Ας ακούσουμε και το «Λιώνω» με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τα σεγόντα της Χαρούλας Αλεξίου…

*Από μαρτυρία του Γιώργου Κριμιζάκη στον Αντώνη Πρέκα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο Ράδιο Παραπολιτικά 90,1 στις 8 Ιουνίου 2020.

πηγή: ogdoo.gr