(Φωτο)-Χαλανδρίτσα: «Η αντίληψη του κόσμου για την κλιματική αλλαγή»

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η αντίληψη του κόσμου για την κλιματική αλλαγή» πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Βασιλικό του Δ. Ερυμάνθου, από τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο κ. Νικόλας Σερέτης γεωλόγος, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως υπεύθυνος του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προγνώστης Καιρού και αρθρογράφος σε Μ.Μ.Ε της περιοχής των Πατρών, καλός γνώστης του θέματος.
Παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολιτικών Φορέων, Οικολογικών οργανώσεων, μέλη των Συλλόγων και πολίτες. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και τοποθετήσεις.
Η κλιματική κρίση επεσήμανε ο ομιλητής συνιστά ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, με άμεση επίδραση στο παρόν αλλά και το μέλλον του ανθρώπου. Πέραν της περιβαλλοντικής, είναι ταυτόχρονα πρόβλημα με πολλές άλλες διαστάσεις, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές.
Ενώ στο παρελθόν οι μεταβολές στο κλίμα οφείλονταν σε φυσικούς κατά κύριο λόγο, παράγοντες στις τελευταίες δεκαετίες η αλλαγή στο παγκόσμιο κλίμα αποδίδεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα και πρωτίστως στις αυξημένες εκπομπές θερμοκηπικών αερίων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ενισχύσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχουν προκαλέσει κλιματική αλλαγή με καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Η δυσάρεστη αυτή διαπίστωση οδηγεί στην πιεστική ανάγκη για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων με μοναδικό στόχο την μείωση των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η αντιστροφή της καταστροφικής πορείας προϋποθέτει και απαιτεί αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλαγή του τρόπου ζωής συνολικά.
Η συμμετοχή των πολιτών είναι παράγοντας «κλειδί» στην προσπάθεια άμβλυνσης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και αυτό προϋποθέτει γνώση και αντίληψη των κινδύνων πουελλοχεύουν από αυτήν. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τους κινδύνους τόσο πιο άμεση και αποτελεσματική είναι η αντιμετώπισή τους. Ο βασικός στόχος αυτής της ομιλίας ήταν η αναφορά στο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που συνιστά δυσάρεστη κλιματική αλλαγή και μία προσπάθεια να ανιχνεύσει την «θέση» που αυτό κατέχει στην συνείδηση του ευρέος κοινού. Τα ερωτήματα είναι πολλά σχετικά με το κατά πόσο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, τη δική τους ευθύνη σε σχέση με αυτό και κυρίως πόσο είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής τους.
Οι απαντήσεις σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικές. Η αντίληψη του κοινού για το πρόβλημα μπορεί να μην είναι ακόμη επαρκής. Είναι ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για τη συνειδητοποίηση της πολιτικής και ατομικής ευθύνης, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση με την υιοθέτηση συμπεριφοράς και δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων μας. Σε πρακτικό επίπεδο προτάθηκε η στελέχωση της αυτοδιοίκησης με άτομα που διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία στον τομέα διαχείρισης και πρόληψης των φυσικών καταστροφών.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους:
ο κ. Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου, ο κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δ. Ερυμάνθου, ο κ. Σπύρος Σκιαδαρέσης Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δ. Ελλάδος η κ. Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, η κ. Αικατερίνη Σολωμού, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πατρέων, ο κ. Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος», ο κ. Βασιλακόπουλος Γεώργιος, μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, η κ. Ελένη Σπυράκη, Τοπογράφος Μηχανικός εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ, η κ. Αγγελική Κολιροπούλου Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η κ. Αναστασία Πυργάκη, τέως Διευθύντρια Διεύθυνσης Υδάτων, ο κ. Δημήτρης Μήλας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σταροχωρίου, τοπικοί πρόεδροι, υποψήφιοι πολιτικών σχηματισμών και πλήθος κόσμου.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας ευχαριστούν τον ομιλητή κ. Ν. Σερέτη για την ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη προσέγγιση του σοβαρού θέματος. Η συνειδητοποίηση της κοινωνικής ευθύνης και η ενεργοποίηση των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον και την υγεία είναι άλλωστε πρωταρχικοί στόχοι του Συλλόγου. Ευχαριστεί επίσης τους κυρίους, τις κυρίες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού και τον πρόεδρο κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο.

Το άρθρο (Φωτο)-Χαλανδρίτσα: «Η αντίληψη του κόσμου για την κλιματική αλλαγή» εμφανίστηκε πρώτα στο Skai Patras | Eιδήσεις | Πάτρα | Δυτική Ελλάδα.