(Φωτο)-Πάτρα: Το 39ο Παιδαγωγικό Συνέδριο της Χριστιανικής Εστίας

Ο Τομέας Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών διοργάνωσε και φέτος το 39ο Παιδαγωγικό Συνέδριο με θέμα: «ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ».
Τέσσερις έγκριτοι εισηγητές ανέδειξαν το γεγονός που ολοένα εντονότερα παρατηρείται στις ημέρες μας, δηλαδή τα παιδιά, μέσα από τον υπερδικαιωματισμὸ που τους εκχωρείται, να στερούνται τελικά την πρόσ¬βαση στην αλήθεια.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον αγιασμό που τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος κήρυξε και την έναρξή του υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του θέματος και συγχαίροντας τους διοργανωτές για την επιλογή του.
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γ. Καραγεωργόπουλος και ο Πρόεδρος της ΓΕΧΑ Πατρών κ. Μ. Παπαγεωργάκης, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε τον αιδεσ/τατο π. Ευάγγελο Πριγκιπάκη, να προεδρεύσει των εργασιών του Συνεδρίου.
Η πρώτη εισήγηση έγινε απὸ τον κ. Δημήτριο Πάνου, Φιλόλογο, επιστημονικό συνεργάτη του τμήματος ΠΑΙΤΔΕ / ΕΚΠΑ, με τίτλο: «Από το δικαίωμα στην αλήθεια, στην ίδια την αλήθεια. Μια (νεανική) διαδρομή με αβέβαιο πέρας». Ο εισηγητής τόνισε ότι η διαμόρφωση συνειδήσεως της αλήθειας κατά την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού, προκύπτει ως αποτέλεσμα εξωτερικών επιρροών από διάφορες κατευθύνσεις, όπως οικογένεια, σχολείο, διαδίκτυο κ.ο.κ., υπέδειξε δε εκπαιδευτικούς τρόπους προκειμένου ο μαθητής να έλθει πιο κοντά στην κατάκτηση της αλήθειας, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα του δοθεί μέσα από κόπο και κόστος.
Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από τον κ. Γεώργιο Κορμά, ιατρό, εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με τίτλο: «Η διαστρέβλωση της αλήθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η υπέρβαση του φαινομένου». Ο κ. Κορμάς επισήμανε τον κυρίαρχο ρόλο της οικογένειας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι εγκληματικό οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους, μάλιστα στις ηλικίες του δημοτικού σχολείου, να ασχολούνται ανεξέλεγκτα με τα κοινωνικά δίκτυα. Στην περίπτωση αυτή, είπε, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα εξοικειωθούν με ακραίες μορφές διαδικτυακής βίας και παρενοχλήσεως, με κόστος την ψυχική, κάποτε και τη σωματική υγεία τους. Μίλησε ακόμη για τη «διαδικτυακή αιδώ» και υπογράμμισε τον ρόλο των εκπαιδευτικών και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τρίτη εισήγηση είχε τον τίτλο «Εκχωρώντας το “δικαίωμά μας στην αλήθεια” στα μηχανήματα». Εισηγητής ο Δρ Φυσικός, τ. Διευθυντής Έρευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Βασίλειος Πετρουλέας. Ο εισηγητής επισήμανε τον σαφή κίνδυνο, καθώς οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας, Google, Facebook, Microsoft κ.ο.κ. κατέχουν ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το διαδίκτυο να εξελιχθεί σε μία τεράστια μηχανή χειραγωγήσεως των ανθρώπων με τρόπους δυσδιάκριτους και με υψηλή επιστημοσύνη. Παράλληλα αναφέρθηκε στα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από την ανάθεση υψηλών πνευματικών αρμοδιοτήτων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τέλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ανέπτυξε το θέμα «Διακονώντας την αλήθεια στη σύγχρονη γενιά». Ο Σεβασμιότατος έδωσε την πνευματική χροιά στο γενικό θέμα του Συνεδρίου. Η σύγχρονη γενιά, υπογράμμισε, βαδίζει επάνω στα νεοφανή περάσματα της μετανεωτερικότητας, του μετανθρωπισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία, ενώ υπόσχονται βελτίωση της ζωής του ανθρώπου, εντούτοις τον εγκλωβίζουν στα φθηνά υποκατάστατα των παραδεδομένων αξιών και τον οδηγούν στις συμπληγάδες του άκρατου ατομισμού και του έκφυλου ευδαιμονισμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ωστόσο δεν παύει να διακονεί τον σύγχρονο άνθρωπο και να του υποδεικνύει με ταπείνωση την οδό της ελευθερίας και σωτηρίας του, παιδαγωγώντας τον «εἰς Χριστόν».
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί ανόθευτη η αλήθεια του Ευαγγελίου στις νέες ψυχές στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αναφέρθηκε στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφύλων που απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη και ευχαρίστησε καρδιακά τους εισηγητές και τους οργανωτές του συνεδρίου.
Το συνέδριο προσείλκυσε φέτος περισσότερους από 500 εκπαιδευτικούς και γονείς και ευελπιστούμε ότι τα μηνύματα που άφησε, θα αξιοποιηθούν από όλους στην αγωγή των παιδιών με γνώμονα πάντα την αλήθεια.
Στο τέλος, οι σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ανέγνωσε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής ο κ. Ηλίας Σκόνδρας.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Αχαΐας κ. Ανδ. Κατσανιώτης, ο πρ. υφυπουργός κ. Ν. Νικολόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαρ. Στανίτσας, πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, πολλοί ιερείς ενώ μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ.

 

Το άρθρο (Φωτο)-Πάτρα: Το 39ο Παιδαγωγικό Συνέδριο της Χριστιανικής Εστίας εμφανίστηκε πρώτα στο Skai Patras | Eιδήσεις | Πάτρα | Δυτική Ελλάδα.