(Φωτο)-Πάτρα: Πιλοτικό έργο διαχείρισης αποβλήτων και κομποστοποίησης στο Πανεπιστήμιο

 

Η κοινοπραξία του έργου DECOST, με μέλη από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Ιορδανία, είχε την ευκαιρία να οργανώσει μια συνάντηση από κοντά στο Irbid, στην βόρεια Ιορδανία. Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία να ξανασυναντηθούν τα μέλη της κοινοπραξίας μετά την εναρκτήρια συνάντηση στην πόλη Vic (Ισπανία) πριν δύο χρόνια. Η συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιορδανίας, JUSΤ στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2021 και επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή αποτελεσμάτων όλων των τεχνικών εργασιών που έγιναν τα δύο πρώτα χρόνια του έργου, και της υλοποίησης των πιλοτικών δράσεων οικιακής και κοινοτικής κομποστοποίησης, καθώς και στην πρόβλεψη για το ερχόμενο έτος.
Το έργο DECOST ήδη διαθέτει τέσσερις πλήρως λειτουργικούς κοινοτικούς πιλότους κομποστοποίησης, δύο στην Ισπανία, ένα στην Ιορδανία και ένα στην Παλαιστίνη, και αναμένεται ότι η ίδια εμπειρία θα ξεκινήσει σύντομα στα Basilicata της Ιταλίας. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι εταίροι που συμμετείχαν στην υλοποίηση των πιλοτικών ήταν ικανοποιημένοι με την επιτυχία, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που μένει να επιλυθούν έχουν να κάνουν, κυρίως, με την ανάπτυξη τοπικών έργων αστικής γεωργίας που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της αρχικής ιδέας του έργου.
Το πιο σημαντικό μέρος της συνάντησης του έργου πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα: στην διάρκεια της ημέρας, τα μέλη της κοινοπραξίας έμαθαν από πρώτο χέρι για την λειτουργία της πιλοτικής δράσης στην πόλη Al-Sarow. Η ομάδα DECOST με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μεγάλο αριθμό οικογενειών που συμμετέχουν στο νέο σύστημα διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων και να επικοινωνήσει μαζί τους από κοντά. Όλοι τους χάρηκαν που συμμετείχαν στην εμπειρία και μπόρεσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να συζητήσουν πιθανές προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν ορισμένα σχολεία και τοπικές ΜΚΟ που συμμετέχουν άμεσα στην υλοποίηση του πιλοτικού. Στο σχολείο θηλέων, για παράδειγμα, μερικοί από τους καθηγητές Φυσικών Επιστημών εξήγησαν πώς ενσωματώνουν έννοιες σχετικά με την κομποστοποίηση σε ορισμένες διδακτικές τους δραστηριότητες.
Το έργο με τίτλο «Decentralised Composting in Small Towns» ή εν συντομία «DECOST», που συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος «2014‐2020 ENI CBC Mediterranean Programme» βασίζεται στην συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος φορέων (Οργανισμοί Αποβλήτων, Δήμοι και Ερευνητικά Κέντρα) 6 χωρών, εκ των οποίων 3 μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάς) και 3 χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Παλαιστίνη, Ιορδανία και Ισραήλ) με αποτέλεσμα μία διεθνή εταιρική σχέση, που με ευρύ υπόβαθρο και πείρα ασχολούνται άμεσα με τις διαδικασίες τοπικής διακυβέρνησης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει ως εταίρος (partner) στο έργο «DECOST» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Γεώργιο Ι. Στεφανίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Το άρθρο (Φωτο)-Πάτρα: Πιλοτικό έργο διαχείρισης αποβλήτων και κομποστοποίησης στο Πανεπιστήμιο εμφανίστηκε πρώτα στο Σκάι Πάτρας.