ΠΑΤΡΑ: Έθιμα που αντέχουν στο χρόνο

Ένα έθιμο που κρατά πάνω από 150 χρόνια αναβιώνει στο Άνω Καστρίτσι την Δευτέρα του Πάσχα και συμβολίζει τις μεγάλες καταστροφές και αρρώστιες που είχαν συμβεί στο παρελθόν.

Μιλώντας με τον πρόεδρο της κοινότητας Άνω Καστριτσίου κ. Λάμπη Χρυσικόπουλο μας είπε << πως το έθιμο αυτό έχει καθιερωθεί από παλιά, γίνεται κάθε χρόνο την Δευτέρα του Πάσχα ξεκινώντας από πολύ πρωί.

Οι κάτοικοι του χωριού μαζεύονται στην κεντρική εκκλησία του χωριού όπου ξεκινούν όλοι μαζί με την εικόνα της Αναστάσεως και τα εξαπτέρυγα, κάνουν το γύρο του χωριού περνώντας από τα 14 ξωκλήσια – που βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και με μοναδική θέα – και στα οποία γίνονται ξεχωριστές δεήσεις.

Λίγο αργότερα στην κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθεί υπαίθριο γλέντι όπου ο ιερέας σέρνει πρώτος το χορό, ενώ στη συνέχεια προσφέρεται ψητό αρνί και κρασί δωρεάν>>.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος ανεβαίνει στο Ανω Καστρίτσι για να παρακολουθήση τις εκδηλώσεις από κοντά -βέβαια σε αυτό βοήθησε και ο καιρός αφού το Πάσχα φέτος έπεσε 5 Μάιου- αλλά και να ακολουθήση την όλοι θρησκευτική πορεία που κρατά περίπου 4 ώρες, αφήνοντας στον καθένα ανεπανάληπτη εμπειρία.

Στην πανηγυρική αυτή εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων και δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Γιώργος Μαγιάκης, ο κ. Κώστας Σβόλης η κα Μάχη Σιώρου, από την μεριά της αντιπολίτευσης του δήμου, καθώς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Ξυλιάς.

ΣΩΤ.ΚΡΟΚΙΔΗΣ

Το άρθρο ΠΑΤΡΑ: Έθιμα που αντέχουν στο χρόνο εμφανίστηκε πρώτα στο Skai Patras | Eιδήσεις | Πάτρα | Δυτική Ελλάδα.