(Φωτο)-Πάτρα: Αφιερωμένος από τον ΦΑΕΘΩΝ στο ιστορικό βιβλίο «Αρχαίο Λεόντιο»

 

Με μία απρόσμενη συνάντηση στην κάτω ταβέρνα του Λεοντίου, με την υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας, ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 14-5-2023,  η πορεία «Στα βήματα του Αγ. Ανδρέα» από τον Σύλλογο Περπατητών και Δρομέων ΦΑΕΘΩΝ, που εκκίνησε από τον Δήμο Μόβρης μέχρι το ορεινό χωριό, αφού προηγουμένως είχαν απονεμηθεί αναμνηστικά μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις σε πέντε δρομείς και στον συγγραφέα του ιστορικού βιβλίου «Αρχαίο Λεόντιο», εκδόσεις Παναχαΐας, Πάτρα, που συμμετείχαν, στην εκδήλωση, η οποία ας σημειωθεί, ήταν αφιερωμένη σε αυτό το βιβλίο.
Η κατάλυση στην κάτω ταβέρνα προβλέπονταν από τους διοργανωτές, ώστε να χαλαρώσουν οι δρομείς και περιπατητές, μετά την κοπιώδη διαδρομή.
Στην στιγμή αυτή λοιπόν εισήλθε στο χώρο η Πατρινή βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου κάνοντας την έκπληξη και γινόμενη δεκτή με κραυγές επιδοκιμασίας. Τούτες, στην συνέχεια, στέφθηκαν από την απονομή αναμνηστικού μεταλλίου, εκ μέρους του συντονιστή Αλέξανδρου Σινιγάλια, ωθώντας την υποψήφια βουλευτή να χαριτολογήσει: «Μπορεί να μην περπάτησα τόσο, αλλά το μετάλλιό μου του πήρα». Και τον συντονιστή να της απαντά: «Δεν έχει σημασία το σύνολο των χιλιομέτρων που θα περπατήσει κανείς, αφού δικαιούται ακόμη και με δέκα μέτρα!».
Οι δρομείς που έλαβαν τιμητική διάκριση με την απονομή πλακέτας της 1ης Μακελλαρίας Οδού, είναι οι παρακάτω πέντε μαραθωνοδρόμοι του ΦΑΕΘΩΝ Αριστέα Νικολοπούλου, Μαρία Κολοβού-Ρουμελιώτη, Νίκο Κατσαΐτη, Νίκο Καναβό και Γιώργο Μόσχο. Επίσης τιμητική πλακέτα απενεμήθη και στον συγγραφέα Γιώργο Καρβελά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δύσβατη πορεία μέχρι την περιοχή του Λεοντίου, συμμετείχε ο και ο Σύλλογος Πεζοπόρων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων στους περίπου 200 ή κάτι πιο πάνω.
Η πορεία ξεκίνησε από το Ανατολικό όριο της Μόβρης σε σχετικά ομαλή διαδρομή, αλλά από το δεύτερο χιλιόμετρο άρχιζαν οι κλιμακώσεις του εδάφους και όσο ανηφόριζε παρουσιάζονταν προβλήματα στις πλαγιές, που ήσαν αρκούντως κακοτράχαλες, σε σημείο μέγιστης επικινδυνότητας, από τις νεροφαγωσιές του εδάφους, που σε κάποια σημεία κυριολεκτικά διακόπτονταν η ενότητα του μονοπατιού.
Παράλληλα, η κατηφορικότητα της πλαγιάς απειλούσε τους πεζοπόρους, σε περίπτωση γλυστρήματος, να τους κατρακυλήσει στο βάθος μικρών χαραδρών, που πάντως αρκούσαν για να στείλουν στο βάθος τους απρόσεκτους, ή να τους τραυματίσουν.
Υπήρξαν σταθμοί ανεφοδιασμού νερού και προσφοράς πατραϊκού λουκουμιού, όπως και σπιτικού παστελιού! (Το δεύτερο τιμήθηκε ιδιαίτερα δεόντως} στα περάσματα από Τοπόλοβα, Πίσω Βρύση, Δέντρο Γιαννιά, Σάπια Βρύση, Αγ. Ιωάννη-Χάνι Γουρζούμισας.
Στον τελευταίο σταθμό μετά τα γλυκίσματα, οι περιπατητές έσπευσαν να δροσιστούν από πηγή που έρεε άφθονο το νερό!
Στο βυζαντινό ξωκλήσι του Αγ. Ανδρέα που ιερουργεί μόνιμα ιερέας από την Πάτρα, έγινε φιλοξενία από τον συγγραφέα του βιβλίου «Το Αρχαίο Λεόντιο» Γιώργου Καρβελά στο οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση του ΦΑΕΘΩΝ.
Και στην συνέχεια έγινε η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων και διακρίσεων.

 

Το άρθρο (Φωτο)-Πάτρα: Αφιερωμένος από τον ΦΑΕΘΩΝ στο ιστορικό βιβλίο «Αρχαίο Λεόντιο» εμφανίστηκε πρώτα στο Skai Patras | Eιδήσεις | Πάτρα | Δυτική Ελλάδα.