Πάτρα: Παρουσίαση βιβλίου της Χριστίνας Πετροπούλου

 

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ώρα 19:30, στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων «Διδάχειος Σάλα Πολιτισμού», οδός Βύρωνος 13, στην Πάτρα παρουσιάζεται το βιβλίο της Χριστίνας Πετροπούλου, “ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ”, Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2023.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Χιόνα Οικονομάκη, φιλόλογος
Παναγιώτης Χαλούλος, φιλόλογος
και η συγγραφέας του βιβλίου Χριστίνα Πετροπούλου, η οποία θα συνομιλήσει με το κοινό, αν τεθούν ερωτήσεις.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών.

Επειδή ακόμα και σήμερα πολλοί ίσως να έχουν μια θολή εντύπωση ή να διακατέχονται ακόμα από ρομαντική διάθεση όσον αφορά στους ελληνόφωνους κατοίκους του ιταλικού νότου, έρχεται ένα σημαντικό βιβλίο να τοποθετήσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να διευκρινίσει ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα ελληνόφωνα χωριά της νότιας Ιταλίας, αν και πόσο Έλληνες αισθάνονται οι κάτοικοι, πόσο ελληνικό είναι το γλωσσικό ιδίωμα greko ή griko και πόσο μιλιέται σήμερα, σε τι ποσοστό περιλαμβάνει ελληνικές λέξεις και ιταλικές και πόσο κατανοητό είναι από τον κάτοικο της Ελλάδας ή τον κάτοχο της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.
Η πολύχρονη έρευνα και η μελέτη της ζωής και της κοινωνίας από τη Χριστίνα Πετροπούλου στην περιοχή της Καλαβρίας ανατρέπει τις εθνοκεντρικές αντιλήψεις, που διατυπώθηκαν στο παρελθόν για «ελληνική εθνική ταυτότητα» των ελληνόφωνων κατοίκων της περιοχής της Κάτω Ιταλίας. Αναμφισβήτητη βεβαίως η έντονη επίδραση της ελληνικής παράδοσης, όπως πιστοποιεί η έρευνα, «σε όλη τη νότια Ιταλία, όπως αποδεικνύεται από τα μνημεία, τα τοπωνύμια, τα ανθρωπωνύμια… και βεβαίως από το τοπικό ελληνικό ιδίωμα…»

Η Χριστίνα Πετροπούλου είναι φιλόλογος, πρώην Σχολική Σύμβουλος, Κοινωνική ανθρωπολόγος, με μετάταξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, όπου διδάσκει σχετικά με την Καλαβρία και τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στην εφημερίδα Καθημερινή, στο περιοδικό Αντί, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, έχει εργαστεί στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και στο Κέντρο Ερεύνης των Ελληνικών Ιδιωμάτων και Διαλέκτων της Ακαδημίας Αθηνών. Συνεργάζεται με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Για το έργο και τις έρευνές της βραβεύτηκε το 2022 από τον Σύλλογο “Apodiafazzi” (Ξημερώνει) της Bova.

Το άρθρο Πάτρα: Παρουσίαση βιβλίου της Χριστίνας Πετροπούλου εμφανίστηκε πρώτα στο Skai Patras | Eιδήσεις | Πάτρα | Δυτική Ελλάδα.