Πάτρα: Η συμφωνική ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πολυφωνική Χορωδία

“Musical Heritage Rehabilitation for Multiplier cultural Empowerment-Hermes”

από την συμφωνική ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας.

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
17 Μαρτίου, 2023 | ώρα προσέλευσης 20:30 – έναρξης 21:00

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Η συμφωνική ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αποτελεί την πρώτη πλήρη πανεπιστημιακή συμφωνική ορχήστρα στον ελλαδικό χώρο σε περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, έρχονται να αναδείξουν μία σπάνια πολιτιστική κληρονομιά που προέρχεται από Έλληνες μουσουργούς των Επτανήσων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οι Ιόνιοι Νήσοι υπήρξαν το κέντρο ανάπτυξης της λόγιας νεοελληνικής μουσικής. Μέχρι να πάρει την πρωτοκαθεδρία η Αθήνα, τα Επτάνησα αποτέλεσαν μία ιδιάζουσα καλλιτεχνική κορυφή του περιφερειακού ελληνισμού λόγω της γειτνίασης τους με την Ιταλία και της προηγηθείσας Ενετικής Κατοχής. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική συμφωνική μουσική, η οποία δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι τις μέρες μας.

Συνθέτες, όπως ο Αντώνιος Λιβεράλης (1814-1842), ο Νικόλαος Μεταξάς Τζανής (1824-1907), ο Δημήτριος Ανδρώνης (1865-1918;) και ο Λαυρέντιος Καμηλιέρης (1875-1956) έγραψαν αριστουργήματα στον χώρο της συμφωνικής και της δραματικής μουσικής. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώνοντας τις δυνάμεις του σε ερευνητικό, μουσικολογικό και ερμηνευτικό επίπεδο, παρουσιάζει επίλεκτα έργα των προαναφερθέντων μουσουργών για μονωδούς και ορχήστρα.

Το άρθρο Πάτρα: Η συμφωνική ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πολυφωνική Χορωδία εμφανίστηκε πρώτα στο Skai Patras | Eιδήσεις | Πάτρα | Δυτική Ελλάδα.