ΠΑΤΡΑ: Σημαντική η προσφορά του Κέντρου Αίματος

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

 

Σημαντικούς καρπούς φαίνεται να αποφέρει η συνεργασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. « ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και το Επιμελητήριο Αχαΐας για την Εθελοντική Αιμοδοσία στην πόλη μας.
Πιο αναλυτικά, την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η λειτουργία της αίθουσας Αιμοδοσίας στο Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια της συνεργασίας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της 6ης ΥΠΕ και του Επιμελητηρίου και της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με τη λειτουργία της συγκεκριμένης αίθουσας σε ένα τόσο κεντρικό σημείο, όσο είναι το κτίριο του Επιμελητηρίου, δόθηκε η ευκαιρία να προσέλθουν 100 περίπου άτομα, μέχρι σήμερα και από αυτά να αιμοδοτήσουν περίπου τα 90. Η προσφορά τους είναι σημαντική, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η κάλυψη των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζει το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Οι φιάλες που συγκεντρώνονται καλύπτουν τις ανάγκες των χρονίων αιματολογικών πασχόντων, των ασθενών με Θαλασσαιμία και φυσικά των χειρουργείων, που διεξάγονται κανονικά στη συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα.
Η αίθουσα Αιμοδοσίας λειτούργησε τον Ιούνιο σχεδόν σε καθημερινή βάση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και την παρουσία ενός ιατρού αιματολόγου και ενός νοσηλευτή/τριας. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, το πρόγραμμα των αιμοδοσιών τροποποιείται λόγω της απουσίας των συμπολιτών μας από το κλεινόν άστυ, εξαιτίας των θερινών αδειών. Κατά συνέπεια, τον Αύγουστο θα λειτουργεί κάθε Τρίτη, πρωί και απόγευμα, για την εξυπηρέτηση όσων συμπολιτών μας επιθυμούν να αιμοδοτήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα εθελοντικής αιμοδοσίας σε οργανωμένους χώρους που διαθέτουν τις κατάλληλες υγειονομικές προϋποθέσεις συμβάλλει στην αποφυγή της διασποράς της νόσου σε ενδονοσοκομειακούς χώρους. Παράλληλα, αποτελεί έναν τρόπο προσέγγισης νέων εθελοντών μεταφέροντας ιατρικές δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης, επομένως εγγύτερα στον γενικό πληθυσμό.