ΠΑΤΡΑ: Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος στα σύγχρονα δεδομένα – Η 28η Οκτωβρίου

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Κάθε χρόνο, στην πόλη μας ανοίγει τιμητικά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, παρουσιάζοντας, συμβολικά, σε χιλιάδες κόσμου, την εικόνα Ηπειρωτισσών γυναικών ζαλωμένων με πυρομαχικά, βαρύ ρουχισμό, κασέλες και βαρέλες.

Μέσα από αυτή την γεμάτη συνυποδηλώσεις εικόνα, γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η ηρωική αλλά πάντα επιβλητική εικόνα της Ηπειρώτισσας γυναίκας, μάνας, κόρης που λάμπρυνε με την προσφορά της ολόκληρη την Ελλάδα. Πρωτοστάτησε σε πράξεις εθνικής και κοινωνικής ευεργεσίας, έγινε υπόδειγμα χρέους και καθήκοντος, πρόσφερε αυθόρμητα και αυτόβουλα.

Η Ηπειρώτισσα γυναίκα διέγραψε μια διαδρομή σε υψηλές αξίες Προσφοράς, Ηθικής, Πατριωτισμού, Αλτρουισμού, Ηρωισμού, Πίστης, Τόλμης, Θάρρους και Αντοχής.

Από την πρώτη στιγμή του εθνικού ξεσηκωμού οι γυναίκες στα κακοτράχαλα βουνά της οροσειράς της Πίνδου, αψηφώντας το κρύο, το χιόνι, τη βροχή, ακόμα και το θάνατο, κουβαλούσαν τρόφιμα, ρούχα, πολεμοφόδια, μετέφεραν τραυματίες και φρόντιζαν αρρώστους. Οι γυναίκες αυτές έκαναν παιδιά τους, τα παιδιά όλων των Ελλήνων.

Με το πέρασμα των χρόνων, ίσως σε μερικές των περιπτώσεων να λησμονήθηκε κατά τι ο σπουδαίος ρόλος τους, εντούτοις εμείς, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, είμαστε εδώ, στα σύγχρονη δεδομένα που επιβάλλει η πραγματικότητα της πανδημίας προκειμένου να υπενθυμίζουμε την προσφορά τους και να τιμούμε τις δικές μας μάνες που μάχονται με το ίδιο θάρρος τις δυσκολίες της ζωής, αυτού του περήφανου τόπου, της ΗΠΕΙΡΟΥ.

 

Γυναίκες Ηπειρώτισσες…

Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες

ξαφνιάσματα της φύσης

εχθρέ γιατί δεν ρώτησες

ποιον πας να κατακτήσεις…

 

Στίχοι: Πυθαγόρας

Μουσική: Γ. Κατσαρός

Ερμηνεία: Μαρινέλλα