ΠΑΤΡΑ: Η Κοινοτοπία για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε. – Ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου 1950 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Εφέτος η Ελλάδα συμπληρώνει 40 χρόνια συμμετοχής στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός για την ποιότητα ζωής, τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την ασφάλεια μας ως μια χώρα σε γεωστρατηγικά δύσκολο περιβάλλον είναι αναμφισβήτητο γεγονός, παρά τα ελλείμματα και τις δυστοκίες που κατά καιρούς παρουσιάζονται.
Για να έχουμε μια εικόνα του τι σημαίνει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και πόσο επηρεά- ζεται θετικά η οικονομία μας αλλά και η ζωή μας σε πάρα πολλά επίπεδα παραθέτουμε 3 στοιχεία ενδεικτικά.
• Μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου της περιόδου 2021-2027 της ΕΕ, που αναδιαμορφώθηκε λόγω της κρίσης του covid19, στην Ελλάδα αναλογούν 36-37 δις ευρώ
• Οι εξαγωγές μας εντός ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 53% και οι εισαγωγές μας, το 51%
• Οι τουρίστες (εκτός κρουαζιέρας) από ΕΕ το (2019) ήταν 22 εκατ. ενώ από τον υπόλοιπο κόσμο 9.3 εκατ.
Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά με την επέτειο των 40 χρόνων.
<<Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κατοχύρωσε τα σύνορά μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύρισαν την πλάτη. Κατέστησε το ζητούμενο του τότε, αυτονόητο του σήμερα με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και τις ελεύθερες συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους. Η Ευρωπαϊκή Ελλάδα πέτυχε τα τελευταία 40 χρόνια όσα δεν πέτυχε στα 160 προηγούμενα χρόνια της νεότερης ιστορίας της.>>