ΠΑΤΡΑ: Διαδικτυακή συνάντηση του έργου AGROSEVI για την κοινωνική οικονομία

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Η πρώτη ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση  (Web Café) του ευρωπαϊκού έργου AGROSEVI, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 202, με την συμμετοχή των εκπροσώπων  των υπόλοιπων μελών του εταιρικού σχήματος (Περιφέρεια Burgos στην Ισπανία και Oulou Φινλανδίας) καθώς και ειδικοί πάνω στο κεντρικό θέμα συζήτησης: «Δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας».

Την συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της στόχευσης του έργου στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθότι αποτελεί για την χώρα και την Περιφέρειά μας έναν τομέα στον οποίο υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στο μέλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση υπενθύμισε ότι κινείται η 1η ανοιχτή πρόσκληση για την «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στη Δυτική Ελλάδα» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020.

Σημαντική ήταν η συμβολή στη συζήτηση του Luigi Martignetti, γραμματέα του Ευρωπαϊκού δικτύου δήμων και περιφερειών για την κοινωνική οικονομία REVES που με την εμπειρία του επεσήμανε σημεία κλειδιά για την διευκόλυνση των διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων στην κοινωνική οικονομία. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα της περιφέρειας της Τοσκάνης και της Καταλονίας ως καλές πρακτικές.

Στη συνέχεια, συμμετείχε με τοποθέτησή της η Μαριάννα Κονδυλίδου συνεισφέροντας με τις ειδικές της γνώσεις στο τομέα της ανάπτυξης των δημοσίων συμβάσεων για κοινωνικές επιχειρήσεις  στην Ελλάδα. Στα ίδια πλαίσια της σκιαγράφησης του ελληνικού πλαισίου ακολούθησε η τοποθέτηση της Ιφιγένειας Δουβίτσα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας  Burgos στην Ισπανία και Oulou Φινλανδίας επισημαίνοντας και τις δικές τους ελλείψεις στην καθιέρωση ενός συνεκτικού πλαισίου Δημοσίων Συμβάσεων στην κοινωνική οικονομία.

Με δικές τους παρεμβάσεις συμμετείχαν επίσης ο δρ. Γιώργος Αλεξόπουλος, διδάσκων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας καθώς και η προϊστάμενη του τμήματος Προμηθειών  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μαρία Διαμαντοπούλου η οποία συνόψισε την εμπειρία της υπηρεσίας στο θέμα της συζήτησης.

Στο τέλος της συνάντησης έγινε σύνοψη των συμπερασμάτων από τον συντονιστή της συνάντησης και υπεύθυνο του έργου,  Σπύρο Παπασπύρου. Τις εργασίες παρακολούθησαν εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων από τις τρεις περιφέρειες του εταιρικού σχήματος, καθώς και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Το άρθρο ΠΑΤΡΑ: Διαδικτυακή συνάντηση του έργου AGROSEVI για την κοινωνική οικονομία εμφανίστηκε πρώτα στο Σκάι Πάτρας.