ΠΑΤΡΑ: Γαλλική βοήθεια για μετανάστες και οικογένειες Ιρακινών

Φαρμακευτικά είδη και κουβέρτες έφτασαν από τη Γαλλία για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην Πάτρα. Καθοριστική ήταν η συνδρομή και από τοπικές συλλογικότητες και μεμονωμένους πολίτες από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα.
«Αν δεν είχαμε τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε με τη σειρά μας τους πρόσφυγες» δήλωσε στην «Π» ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της κίνησης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
Αποστολέας του φορτηγού από τη Γαλλία ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Medical Volunteers International eV. Μέρος του φορτίου παραδόθηκε στο στέκι της κίνησης στην Πάτρα ενώ η υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια επρόκειτο να παραδοθεί σε πρόσφυγες στο Λαύριο της Αττικής. Την αποστολή υλοποίησε με το φορτηγό της η συλλογικότητα Enfants Solidaires από τη Γαλλία.
Ο Ν. Παπαγεωργίου παρομοίασε την κινητοποίηση που υπάρχει ανά την Ευρώπη με ένα τεράστιο πλοκάμι που απλώνεται σε γωνιές της ηπείρου που συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες.
Ανάλογη ήταν όμως και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας τους τελευταίες πέντε μήνες. «Oλο αυτό το διάστημα μεγάλος αριθμός συλλογικοτήτων και πολιτών περνούσε κάθε εβδομάδα από το στέκι της κίνησής μας, και από άλλα στέκια της Πάτρας, για να προσφέρει τρόφιμα και βοήθεια. Δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να βοηθήσουμε…» λέει στην «Π» το μέλος της κίνησης. Αποδέκτες της βοήθειας ήταν μερικές δεκάδες μεταναστών που διαβιούν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων, αλλά και περίπου 14 οικογένειες Ιρακινών που εξήλθαν των καμπ τον προηγούμενο Απρίλιο και Μάιο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 38 παιδιά.
Οι άνθρωποι αυτοί πρόσθεσαν ευθύνες και έγνοια στην κίνηση και τις συλλογικότητες, καθώς χρειάζονται καθημερινά φροντίδα. Σε συνεργασία με τον κοινωνικό οργανισμό του Δήμου Πατρέων τους εξασφάλισαν το δεκατιανό της ημέρας. Το μείζον ζήτημα είναι τι θα συμβεί όταν λήξει το πρόγραμμα «Ηλιος», το οποίο τους εξασφαλίζει στέγαση σε ανθρώπινες συνθήκες.
Ορισμένες από τις οικογένειες εκφράζουν την επιθυμία να παραμείνουν στη χώρα μας και να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Από την κίνηση γίνεται προσπάθεια ώστε τα παιδιά αυτών των οικογενειών να εγγραφούν σε σχολεία της Πάτρας για να αποκτήσουν πρόσβαση και στην κρατική πρόνοια (είναι προϋπόθεση). Αλλες οικογένειες επιθυμούν με τη χρήση του προσφυγικού διαβατηρίου να ταξιδέψουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπου βρίσκονται συγγενείς τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.