(ΒΙΝΤΕΟ)-ΠΑΤΡΑ: Πρωτοβουλία Πρύτανη για το πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Πρωτοβουλία Πρύτανη για το πρώην Παράρτημα

Η ανοικτή συζήτηση του σπιράλ οδήγησε σε ένα σημαντικό «δια ταύτα»

Στην ανάληψη μιας σημαντικής δέσμευσης από την πλευρά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Παραρτήματος οδήγησε η ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε διαδικτυακά το σπιράλ το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Ο κ. Χρήστος Μπούρας, εκ των ομιλητών της συζήτησης προτίθεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, προκειμένου να ανοίξει σύντομα ο δρόμος για την αξιοποίηση του δημοτικού χώρου, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί σε καθεστώς «αποκλειστικής χρήσης», παρότι το 2014 παραδόθηκε άδειος και καθαρός στη νυν δημοτική αρχή.

Τόσο οι υπόλοιποι ομιλητές της βραδιάς όσο και ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, δήλωσαν ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της συζήτησης και τη συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία κρίθηκε από όλους ως μια σωστή πρωτοβουλία που οδηγεί το ζήτημα στη σωστή κατεύθυνση, για το καλό της Πάτρας και των δημοτών της. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πρύτανης: «Πιστεύουμε πως το Παράρτημα μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένας εκθεσιακός χώρος της ιστορικής μνήμης, ως ένας εκθεσιακός χώρος της άφιξης του Πανεπιστημίου Πατρών στην πόλη και στην περιφέρεια -να αξιοποιήσουμε το αμφιθέατρο σαν μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο σημείο παρουσίας στην πόλη».

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης, συμμετείχαν επίσης ο κ. Νίκος Τσούκαλης – δικηγόρος και πρώην βουλευτής Αχαΐας, ο κ. Δημήτρης Κοσμόπουλος – συγγραφέας του βιβλίου «Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα 1967-1974», ο κ. Δημήτρης Βεργίδης – ομότιμος καθηγητής και συμμετέχων στα γεγονότα του 1973, η κ. Αναστασία Αποστολοπούλου – Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Πατρών που συστεγάζεται με το Παράρτημα. Ακολουθεί ένα απάνθισμα χαρακτηριστικών αποστροφών των ομιλητών:

Νίκος Τσούκαλης: «Δεν πρόκειται για μια απλή αίθουσα. Πέραν της συλλογικής μνήμης που εκπέμπει είναι συγχρόνως και η εκκρεμότητα αυτής της πόλης, η οποία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διαχείρισή του. Δεν υπάρχει άσυλο, είναι ιδιοκτησία του δήμου και είναι θέμα τιμής για την πόλη να τον ανακτήσει. Ο χώρος αυτός ουσιαστικά έχει απαλλοτριωθεί και κανένας δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες. Η πόλη, είναι βέβαιο, πως θα αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, σε ποσοστά δυσθεώρητα».

Χρήστος Μπούρας: Σήμερα που η χώρα μας απολαμβάνει τη δημοκρατία, αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται άσυλο. Ανήκει στην κοινωνία και είναι δημόσιος χώρος. Εμείς θέλουμε ένα χώρο ανοιχτό σε ιδέες και απόψεις, φιλόξενο σε όλους, ανήσυχο και με νεανική ορμή, έναν δημόσιο χώρο. Απευθύνουμε στο Δήμο και σε άλλους φορείς μια πρόταση να αποκαταστήσουμε την ιστορική μνήμη της πόλης, την ιστορική μνήμη της δημοκρατίας στο κέντρο της Πάτρας».

Δημήτρης Κοσμόπουλος: «Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ο χώρος του Παραρτήματος ανήκει στο σύνολο των πολιτών και θα μπορούσε να έχει πολλές και ουσιαστικές χρήσεις. Για τη νεότερη ιστορία της Πάτρας δεν υπάρχει ένας χώρος όπου να παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η τοπική μας ιστορία, αυτό που λέμε “Μουσείο Πόλης”. Αν ήταν σε άλλη χώρα οι σύγχρονοι πολίτες θα πήγαιναν να αποδώσουν φόρο τιμής στον αγώνα για τη δημοκρατία. Εδώ έχουμε καταντήσει να μην μπορεί να περάσει κάποιος απ’ έξω».

Δημήτρης Βεργίδης: «Το Παράρτημα είναι ένας χώρος που μου θυμίζει συλλογικότητα. Αυτό ήταν κάποτε το Πανεπιστήμιο, εκεί σπούδασα, εκεί έγινε η πρώτη δημόσια πολιτικοποίησή μας. Αυτός ο χώρος ήταν κατάμεστος από φοιτητές, όταν γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν μέχρι και χίλια άτομα, παρότι οι ενεργοί φοιτητές ήταν 1.300. Σήμερα θα ήθελα να ήταν ανοικτό στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους, χωρίς αποκλεισμούς, να λειτουργεί ως ένα πολιτιστικό κέντρο».

Αναστασία Αποστολοπούλου: «Πολλά παιδιά από το σχολείο έχουν κάποια κοινωνική σχέση και αγγίζονται από αυτό τον χώρο, όχι εμφανώς, για να μην πω πως παρασύρονται».

Πέτρος Ψωμάς: «Για μας το Παράρτημα είναι μεγάλο θέμα, γιατί είναι ένα δημοτικό κτίριο που η σημερινή του χρήση από λίγους δεν τιμά την πόλη. Δεν αποκλείουμε τους λίγους από τους όλους, αλλά εκτιμούμε πως ο χώρος ανήκει σε όλους τους πατρινούς.  Από τη συζήτηση κρατάω την ποιότητα. Εάν αυτή η ποιότητα του διαλόγου, των επιχειρημάτων και του τρόπου αντιμετώπισης του διαφορετικού υπήρχε στο σκεπτικό των αποφάσεων και στις διαδικασίες υλοποίησής τους, τότε η αυτοδιοίκηση θα ήταν άλλη. Γι’ αυτή την άλλη αυτοδιοίκηση θα εξακολουθεί να μιλάει και να αγωνίζεται το σπιράλ».

Δείτε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση: https://youtu.be/tbgrKiOTeJw

και ολόκληρη τον διάλογο εδώ: https://youtu.be/M6p9n8llHus