ΑΙΓΙΟ: Με επισημότητα εορτάστηκε η επέτειος των 200 ετών από τη «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

 

 

Με επισημότητα και υπερηφάνεια εορτάστηκε η 26η Ιανουαρίου, η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821). Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία ∆οξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωµένης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύµου (https://youtu.be/1Um3Bqfy0JI). Τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά, ενώ υπήρχε περιορισμός και στον αριθμό των συμμετεχόντων.

 

Μεγάλη τιμή για την πόλη του Αιγίου αποτέλεσε η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άµυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στον εορτασμό παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. κ.κ.΄Αγγελος Τσιγκρής, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσωνας Φωτήλας, ο Περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρµάκης, οι διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιάλειας, του Υπολιμεναρχείου Αιγίου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Αιγιάλειας, κ.κ. Χρήστος Γούτος, Βασιλική Ψυχράμη και Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

 

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μετέφερε το συγκινητικό μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της επετείου. Η φιλόλογος-ιστορικός και πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Συνέλευσης, που σήμανε την «Χαραυγή της Ελληνικής Πολιτείας», σύμφωνα με τον ισεθνικό ποιητή, Κωστή Παλαμά. Ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για αποφασιστικότητα και συνεννόηση στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, μήνυμα που πηγάζει από την εξέλιξη της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, όταν οι αμφιβολίες κάμφθηκαν από το πάθος για Ελευθερία.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στο Πάρκο των Υψηλών Αλωνίων, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Περιφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρµάκη και τον ∆ήµαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και στη συνέχεια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, όπου η κ. Μπεντεβή ενημέρωσε τον Υπουργό για την προτομή του Ανδρέα Λόντου και για τις δυνατότητες ανάδειξης και εξέλιξης του Μουσείου, στο οποίο υπάρχει πληθώρα σημαντικών εκθεμάτων και ιστορικών τεκμηρίων.

 

Τέλος, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στο αρχοντικό των Παναγιωτόπουλων, όπου, σε ζεστό κλίμα, έλαβε χώρα ανταλλαγή δώρων και ένα μικρό κέρασμα. Οι συνομιλίες του Δημάρχου με τους πολιτειακούς άρχοντες δεν περιορίστηκαν μόνο στον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, αλλά υπήρξε μίνι διαβούλευση για σημαντικά ζητήματα της Αιγιάλειας. Όλοι ευχήθηκαν η περιπέτεια της πανδημίας να λήξει αισίως, και το 2022 οι εορτασμοί να έχουν την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει.