ΠΑΤΡΑ: Τιμούν την απελευθέρωση από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος Πατρέων,  τιμούν και γιορτάζουν φέτος τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού αποφάσισε μέσα από ένα «πλέγμα» εκδηλώσεων, εικαστικού, θεατρικού, μουσικού, κινηματογραφικού και ιστορικού περιεχομένου, να έρθουν στο προσκήνιο στιγμές, γεγονότα και χώροι, όπου γράφτηκαν «κομμάτια» από την ιστορία της πόλης εκείνης της περιόδου.

 

Ένα από τα σημεία αναφοράς των φετινών εκδηλώσεων θα είναι ο ιστορικός χώρος του καταφυγίου, που έχει ήδη αποδοθεί στον πολιτιστικό ιστό της πόλης, καθώς φέτος ενεργοποιείται και εικαστικά. Συγκεκριμένα με την παρέμβαση καθηγητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού, θα εκτεθούν έργα, η σειρά των οποίων συνθέτει την ουσία μιας ενιαίας εγκατάστασης που ξεδιπλώνεται στις στοές και τους θαλάμους του καταφυγίου, ακολουθώντας το νήμα: κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση.  Ο χώρος του καταφυγίου θα ανοίξει την Κυριακή 3 Οκτώβρη.

 

Η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και ο κινηματογράφος, συνθέτουν επίσης ένα το τετράπτυχο εκδηλώσεων, στις οποίες κυριαρχεί το αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της κατοχής ( με την ορχήστρα του χορευτικού και το χορευτικό του τμήμα), τη συνάντηση χορωδιών της πόλης με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και την πραγματοποίηση Θεατρικής – χορευτικής «περφομανς».

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και η προβολή του ντοκιμαντέρ  « Χίτλερ εναντίον Πικάσο».

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Σάββατο 2 Οκτωβρίου   

 

Συνάντηση Χορωδιών της πόλης με έργα Θεοδωράκη

 

ώρα 20.00    Πλατεία Υψηλών Αλωνίων,

Συμμετέχουν : ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΕΜΕΛΕΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ – ΟΡΦΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (Μικτό Φωνητικό Σύνολο Coro Avanti) – ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ – ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

 

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 

 

11:00 π.μ. Εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

          Ομιλία – Κατάθεση στεφανιών – Μπάντα Δήμου

 

12:00   Άνοιγμα Εικαστικής παρέμβασης στο Καταφύγιο

Επιμέλεια έκθεσης  Εικαστικό Εργαστήρι

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:  Αγάθου Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρία, Κοντόγεωργα Τότα, Μεθενίτης Σπύρος, Μόρφη Δώρα, Φερεντίνος Παναγιώτης. Την επιμέλεια έχει η Ξένια Γιαννούλη, ιστορικός τέχνης.

 

  • Στα Υψηλά Αλώνια και σε άλλα σημεία της πόλης θα αναπτυχθεί υπαίθρια Έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο της απελευθέρωσης.

 

Κυριακή 3 Οκτωβρίου  

 

Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής

 

21.00        Με την συμμετοχή ορχήστρας του Χορευτικού και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού  Οργανισμού Δήμου Πάτρας

Τα κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ζαχαρή Αχχιλεοπούλου.

 

Χώρος Παλιό Εργοστάσιο Λαδόπουλο (Δημοτικός  Ηλεκτροφωτισμός) – Ακτή Δυμαίων 50

 

 

 

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

 

21:00. Θεατρική – Χορευτική «Περφόμανς» – Μνήμη Περιπατητική Επιτέλεση

 

Από το ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “DERIDA”

Το έργο πραγματεύεται την Απελευθέρωση της Πάτρας από τον ναζιστικό ζυγό. Θα αναπτυχθεί με τη μορφή project ως ένα πολυμεσικό σχήμα (χοροθέατρο, θέατρο ντοκουμέντο, video art/projection mapping).Στηρίζεται σε μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα.

Σκηνοθέτης / Χορογράφος: Μάρω Γαλάνη, Ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Μαρία Φωτεινοπούλου, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου, Χορευτής: Μαρία Κίκινα, Μουσική ηχολήπτης/ηχοσύστημα: Αλέξης Φραγκάκης, Video artist: Γιάννης Αβραμόπουλος

 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου

 

Προβολή ντοκιμαντέρ «ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ»

 

20.30       Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

 

Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις.  80 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη,  η ταινία αποκαλύπτει: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall κ.ά.  έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα και καταδικασμένα από τους Ναζί, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη Συλλογή του, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται την αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

 

Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη. Θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Συλλόγους και Σωματεία μετά από συνεννόηση.

 

*Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ .

Το άρθρο ΠΑΤΡΑ: Τιμούν την απελευθέρωση από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εμφανίστηκε πρώτα στο Σκάι Πάτρας.