ΠΑΤΡΑ: Εορτάζεται η επέτειος της Επανάστασης που έκανε ο λαός της Γαλλίας

Η 14η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία ορόσημο στην Παγκόσμια Ιστορία . Εορτάζεται η επέτειος της Επανάστασης που έκανε ο λαός της Γαλλίας ενάντια στην καταπίεση , την αυθαιρεσία και την τυραννία .
Ο ξεσηκωμός των Γάλλων το 1789 , τα ιδεώδη του γαλλικού διαφωτισμού kaι το τρίπτυχο «ΕΛΕΥΘΕΡΘΙΑ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ» ήταν η ιδεολογική βάση όλων των ιστορικών δημοκρατικών και εθνικών εξελίξεων στην Ευρώπη.
Η Ελληνική Επανάσταση για την ελευθερία, που εορτάζουμε εφέτος τα διακοσιοστά της χρόνια, επηρεάστηκε βαθύτατα από τις αρχές αυτές του Γαλλικού λαού.

Συγχαίρουμε τον Γαλλικό Λαό και για την Εθνική του εορτή, έχοντας πάντα κατά νου τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Ελλάδος και της Γαλλίας .
Δεσμοί που αρχίζουν από τα βάθη της αρχαιότητας , για να συνεχιστούν στη σύγχρονη εποχή μας, αφού το 1833 η Γαλλία και η Ελλάδα σύναψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, μόλις τρία χρόνια μετά την ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Γαλλικός λαός στέκεται πάντα αρωγός στους αγώνες του έθνους μας.
Μεγάλες δημιουργίες Γάλλων καλλιτεχνών όπως αυτές που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Delacroix,ς , έδωσαν τα πολιτιστικά και πνευματικά ερεθίσματα για ν’ αφυπνιστούν τα φιλελληνικά αισθήματα στην Ευρώπη. Τα έργα αυτά έχουν τόση δύναμη και συναίσθημα που ακόμη και σήμερα συγκινούν βαθύτατα . Πραγματικά αξίζει να τα δούμε στην έκθεση του Νέου Αρχαιολογικού μας Μουσείου .

Αλλά και η έμπρακτη πολιτική και στρατιωτική συνδρομή των Γάλλων στην επαναστατημένη Ελλάδα είναι σημαντικότατη,
Πολλοί οι Γάλλοι εθελοντές που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας. Γαλλικά πλοία ναυμάχησαν στο Ναβαρίνο , αφετηρία της δημιουργίας του νεότερου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους και οι Γάλλοι στρατιωτικοί του στρατηγού La Mason, συνέδραμαν αποφασιστικά στη στήριξη του νεοσύστατου κράτους και μεταξύ άλλων , ελευθέρωσαν και την Πάτρα .

Στην πιο πρόσφατη ιστορία Ελλάδα και Γαλλία ευρίσκονται πάντα στις ίδιες συμμαχίες κατά του φασισμού και του ολοκληρωτισμού.

Δεν ξεχνούμε ότι με την ευρύτατη στήριξη της Ελλάδος από τη Γαλλική Δημοκρατία και τον πρόεδρο Valery Giscard D’ Estaing , επετεύχθη η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής μας πορείας με τη συμμετοχή μας στον σκληρό ιδρυτικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Μια πορεία που συνεχίστηκε και αναβαθμίστηκε και από τον επόμενο πρόεδρο François Mitterrand.
Ο σπουδαίος Γάλλος Ευρωπαϊστής επίτροπος Jacques Delors, είναι ο εμπνευστής των σημαντικότατων οικονομικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αδύναμο Ευρωπαϊκό Νότο και συνεισέφερε τα μέγιστα για την δίκαιη οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε..

Το σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία”, προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη που η Γαλλία παρείχε στην Ελλάδα κατά την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1974 και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει τις βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις και τη στενή διπλωματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βέβαια συνεχίζεται με τη γενναία και δίκαιη στάση του νυν Γάλλου προέδρου κ. Emmanuel Macron στα διάφορα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου
«Οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας»
Νίκος Θ. Δούρος
Πρόεδρος.-