ΠΑΤΡΑ: Αναιρέσεις 2020 – Πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα – Την Κυριακή και στις 4 Ιουλίου

Αναιρέσεις 2020 – Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

27 Ιουνίου  | πλατεία Παναχαϊκής

4 Ιουλίου  | Θεατράκι Φάρου

 

Πλούσιο και φέτος θα είναι το πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων! Η εμφάνιση της πανδημίας επαναπροσδιόρισε απότομα όλα μας τα σχέδια για το φετινό φεστιβαλικό ραντεβού των Αναιρέσεων και μας ανάγκασε να στραφούμε -επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά- στην κατανόηση αυτής της πρωτόγνωρης, για τη δική μας μικροϊστορία, συνθήκης. Παρότι λοιπόν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ μας με τον καθιερωμένο τρόπο, αναζητούμε δρόμους ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Οι Αναιρέσεις κατεβαίνουν στις γειτονιές σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι δύο κεντρικές εκδηλώσεις στις 27/6 και 4/7 επιδιώκουμε να καταπιαστούν με μεγάλα ζητήματα που αποτελούν μεγάλους προβληματισμούς και αναζητήσεις της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας! Και ταυτόχρονα στο πολιτιστικό κομμάτι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τοπικούς καλλιτέχνες και ταυτόχρονα να εγγυηθούμε την υγειονομική ασφάλεια όλων μας.

 

27 / 6 | πλατεία Παναχαϊκής

 

19.00 | Πολιτική εκδήλωση : “75 χρόνια από το Αντάρτικο : ιστορικά συμπεράσματα και σύγχρονες προκλήσεις”

 

Συζητάμε για την εμπειρία του Αντάρτικου και πιάνουμε το νήμα των αγώνων μέχρι σήμερα. Αναλύουμε τις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του 1940, τη συγκρότηση και την ανάπτυξη του ΕΑΜ και της ηρωικής αντίστασης αλλά παράλληλα επιδιώκουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα ιστορικά ερωτήματα και στην διπλή εμπειρία της νίκης και της ήττας με σεβασμό και σεμνότητα στο κομμουνιστικό κίνημα του 20ου αιώνα. Εμβαθύνουμε στο ζήτημα της επαναστατικής στρατηγικής προσπαθώντας να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για μια σύγχρονη επανεξόρμηση της κομμουνιστικής αριστεράς.

 

Συζητάμε με τους:

 

Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γιωργος Μιχαηλίδης, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αλέξανδρος Λιανός, μέλος νΚΑ Πάτρας

 

21.30 |  Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους ΡΕΜΠΕlution. Oι ΡΕΜΠΕlution είναι ένα ρεμπέτικο σχήμα από την Πάτρα που το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει κομμάτια της παλιάς εποχής που ολοι αγαπήσαμε. Με τρίχορδο μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά και 3 φωνές, θα σας ταξιδέψουν στην περίοδο όπου συνθέτες όπως ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης και άλλοι γνωστοί ρεμπέτες, συνέθεσαν διαχρονικές μελωδίες.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, πολιτικά περίπτερα και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη. Διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

 

#oiAnaireseisPanePlateia