ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ: Το Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» μισθώνει ο Δήμος

Τη  Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 η δημοτική αρχή μέσω του Οργανισμού Τοπικής Ανάπτυξης Δυμαίων (Ο.Τ.Α.Δ.) έφερε στο συμβούλιο του νομικού προσώπου ως θέμα : «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την έγκριση της απευθείας μίσθωσης του ακινήτου που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας 1 στην Κάτω Αχαία».

Το κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας –γνωστό τοις πάσι ως πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» αποτελεί ιδιοκτησία του νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας». Εδώ και πάνω από 30 χρόνια το ακίνητο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο της Κάτω Αχαΐας αρχικά και μετέπειτα Δήμο Δύμης μέχρι και πρότινος στο μεταγενέστερο Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Πρόκειται για ένα κτίριο εμβληματικό στο κέντρο της πόλης της Κάτω Αχαΐας άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης τα τελευταία χρόνια. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε πολιτιστικό κέντρο και παραχωρούνταν προς χρήση σε φορείς και συλλόγους (κοινωνικούς, εκπολιτιστικούς ,αθλητικούς) για διεξαγωγή εκδηλώσεων και δράσεων. Από το έτος 2008 όπου και η περιοχή μας επλήγη από το φονικό σεισμό ,με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου στεγάστηκαν αναγκαστικά και λόγω έλλειψης υποδομών υπηρεσίες του Δήμου Δύμης. Στα πλαίσια της παραχώρησης αυτής ο Δήμος Δύμης με χρηματοδότηση προγράμματος LEADER προχώρησε σε ολική ανακαίνιση του συνόλου του κτιρίου. Η προηγούμενη δημοτική αρχή εν έτει 2017 με ίδιους πόρους μέσω του ΟΤΑΔ εκπόνησε απαραίτητες για τη συντήρηση και επισκευή εργασίες επί του κτιρίου καθώς και εργασίες καλλωπισμού ,εργασίες όπως συντήρηση τοίχων, ελαιοχρωματισμό του συνόλου του κτιρίου εσωτερικά κι εξωτερικά, ηλεκτροφωτισμό εσωτερικά κι εξωτερικά του κτιρίου, ο οποίος ήταν κατεστραμμένος και διαμόρφωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.

Ενημερωθήκαμε λοιπόν με το προς συζήτηση θέμα στο συμβούλιο του ΟΤΑΔ ότι η δημοτική αρχή προτίθεται να προχωρήσει σε σύμβαση μίσθωσης διάρκειας 12 ετών του κτιρίου με μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 900 ευρώ. Προφανώς και ψηφίσαμε ως παράταξη την αναγκαιότητα χρήσης του κτιρίου για όλους τους προαναφερόμενους λόγους(ιστορικότητα κτιρίου, κοινωνικές εκδηλώσεις, υπηρεσίες δήμου) μα διαφωνούμε κάθετα και καταψηφίσαμε τη μίσθωση του ακινήτου βάσει της εισήγησης του Προέδρου ΟΤΑΔ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια χρήσης του κτιρίου ΚΑΜΙΑ δημοτική αρχή Γκοτσούλια, Παναγιωτόπουλου, Νικολάου δεν κατέβαλε μίσθωμα για το συγκεκριμένο ακίνητο. Είναι πασιφανές ότι τόσο ο ΟΤΑΔ όσο και η Δημοτική αρχή απέτυχαν παταγωδώς στο να διεκδικήσουν την παραχώρηση του κτιρίου. Αντί αυτού , στις ιδιαιτέρως δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διάγουμε αμαχητί προχωρήσατε σε συμφωνία εκμίσθωσης του κτιρίου και μάλιστα αντί ενός ιδιαιτέρως υψηλού αντιτίμου για τις δυνατότητες του Δήμου μας.

Στην τοποθέτηση του στο συμβούλιο του ΟΤΑΔ  ο Πρόεδρος έκανε λόγο για οφειλές προηγούμενων ετών του εν λόγω ακινήτου ύψους 40.000 ευρώ αφήνοντας μομφή για τη μη εξόφληση αυτού του ποσού από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Προφανώς και αυτή του η τοποθέτηση προκύπτει από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Δήμος.Παρακαλούμε λοιπόν όπως μας διαθέσει προς δική μας γνώση τα εν λόγω έγγραφα, τόσο της σύμβασης όσο και της οφειλής γιατί παρόλες τις από μέρους μας οχλήσεις δε μας έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα.