(ΒΙΝΤΕΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η δράση «Τ’ ΑΝΤΙΔΩΤΑ» της Κ.Ε.ΔΗ.Π Καρναβάλι για το 2021

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

Το «Τι ήθελα και σ’ αγαπούσα (Παραδοσιακό)» (με το PERIKLIS ALIOPIS Quartet & Guests) είναι ένα κομμάτι γραμμένο και ηχογραφημένο στο πλαίσιο της δράσης «Τ’ ΑΝΤΙΔΩΤΑ» της Κ.Ε.ΔΗ.Π Καρναβάλι Πάτρας για το Πατρινό Καρναβάλι 2021.

Πρόκειται για το τέταρτο από τα 12 τραγούδια της σειράς «Τα Αντίδωτα» – 12 τραγούδια για το Καρναβάλι, που ανέβηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 μέσα από το κανάλι της στην πλατφόρμα του Youtube (ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ).

 

PERIKLIS ALIOPIS Quartet & Guests – Πρεμιέρα 4 Μαρτίου 2021, ώρα 15.00 στο κανάλι της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας στο youtube

Μουσική/Στίχοι: Παραδοσιακό

Διασκευή: Περικλής Αλιώπης.

 

Ελεύθερος αντικρυστός χορός με ερωτικά δίστιχα, σε ρυθμό 9/8 (2+2+2+3), πολύ διαδεδομένος και αγαπητός στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην περιοχή της Κοζάνης και της Σιάτιστας. Συνήθως παίζεται ως οργανικός σκοπός από τα χάλκινα όργανα της παραδοσιακής μακεδονικής ορχήστρας (κλαρίνο, τρομπέτα, τρομπόνι, τύμπανα). Χορεύεται έντονα την περίοδο των μεταμφιέσεων (Δωδεκαήμερο, Αποκριά) και στην κορύφωση κάθε κεφάτου γλεντιού, δίνοντας στους χορευτές μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού. Ο χορός είναι γνωστός και ως σκόρπιος ή ξετσάκωτος και κυρίως ως έντεκα, αινιγματική ονομασία που οδήγησε σε δυο ερμηνείες: ότι ήταν το ενδέκατο κομμάτι στο πρόγραμμα μιας μπάντας ή ότι όταν η κυκλοφορία σταματούσε, στις 11 το βράδυ, αυτός ήταν ο τελευταίος χορός με τον οποίο έκλειναν τα νυχτερινά γλέντια.

Μιράντα Τερζοπούλου (2018)

 

Ο Περικλής Αλιώπης γεννήθηκε το 1988 στην Έδεσσα. Από την ηλικία των έξι ετών ξεκινάει τις σπουδές του στην μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας. To 1999 εγγράφεται στην τάξη τρομπέτας με δάσκαλο τον Τάσο Δίσκο. To 2004 αποσπά το Α΄ βραβείο στους περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες μουσικής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ειδική διάκριση παραδοσιακού οργάνου (τρομπέτα) ένα χρόνο μετά στους ίδιους αγώνες.

Από το 2004 ως το 2011 σπουδάζει τρομπέτα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 2012 στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος στην τάξη του Αναστάσιου Γιαμουρίδη από όπου και πήρε το δίπλωμα του το 2013, με βαθμό Άριστα παμψηφεί.

Συμμετείχε σε σεμινάρια τρομπέτας με τους Ιωαννίδη Γεράσιμο και Vince Dimartino καθώς και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού με τους Κώστα Αναστασιάδη και Markus Stockhausen.

Από το 2014 παρακολουθεί σειρά ιδιαίτερων μαθημάτων τρομπέτας από τον καθηγητή του ZHdK, Fritz Damrow στην Ζυρίχη της Ελβετίας.

Συμπράττει με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, τη συμφωνική ορχήστρα του Α.Π.Θ. υπό την διεύθυνση του Δημητρίου Δημόπουλου με την οποία έχει εμφανιστεί και ως σολίστ, τη συμφωνική ορχήστρα του Κ.Ω.Θ. υπό την Διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, την μπάντα του Κ.Ω.Θ. υπό την διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα, καθώς επίσης συμμετέχει στις εμφανίσεις της χορωδίας και των συνόλων μουσικής δωματίου του Κ.Ω.Θ. Με τις ανωτέρω ορχήστρες συμμετείχε σε ηχογραφήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα του Μ.Μ.Θ. και του Κ.Ω.Θ.

Τον Μάιο του 2013 έδωσε Ρεσιτάλ μετά από διαγωνισμό στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του 21ου Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών.

Από το 2013 έως το 2016 διδάσκει παραδοσιακή τρομπέτα στο Ωδείο Σίμων Καράς του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ)

Από τον Ιούλιο του 2014 είναι έκτακτο μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την ίδια χρονιά συμπράττει ως έκτακτος μουσικός με τις Συμφωνικές ορχήστρες του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ.

 

Από το 2007 έως το 2014 είναι μέλος των “Imam Baildi” με τους οποίους έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους από την ΕΜΙ και εμφανίζεται μαζί τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2013 είναι ιδρυτικό μέλος των Chouska Ensemble κυκλοφορώντας τον Νοέμβριο του 2017 τον πρώτο τους δίσκο “CHOUSKA” πραγματοποιώντας συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. To 2018 δημιουργεί το προσωπικό μουσικό Project “Periklis Aliopis Band” όπου παρουσιάζει δικές του συνθέσεις και διασκευές από καλλιτέχνες που τον επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον ήχο του. Από το 2019 είναι καθηγητής τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

 

Διεύθυνση Παραγωγής / Έκδοση : Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) –  Καρναβάλι Πάτρας.

Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής / Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Περικλής Αλιώπης

 

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουαρίου του 2021 στο NoiseBox Studio στην Πάτρα.

Η ηχογράφηση των φωνών έγινε στο Tesserakto Studio από τον Νίκο Χρονόπουλο.

Ηχογράφηση, μίξη, Mastering: Διονύσης Μπάστας.

 

PERIKLIS ALIOPIS QUARTET:

Τροπέτα: Περικλής Αλιώπης.

Keyboards/Programming: Παναγιώτης Πετρίδης.

Drums Set: Χρήστος Παγκόπουλος.

Ηλ. Μπάσο: Κώστας Παγκόπουλος.

 

Guests:

Φωνές: Ελένη Ποζατζίδου, Βιργινία Φραγκούλατζη, Αλέξανδρος Χρυσοστομίδης.

Ηλ. Κιθάρα: Αντώνης Τζικούδης.

 

Παραδοσιακά κρουστά: Άκης (Σαράντης) Χατζημικές.

 

*Εκτός από την ηχογράφηση και την παραγωγή ψηφιακού δίσκου με τα 12 τραγούδια, θα διοργανωθεί ζωντανή (live) παρουσίαση του έργου όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.