ΑΙΓΙΟ: Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας και «Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021»

ΘΗΒΑΙΟΣ - ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

«Μορφές Συλλογικότητας: 1821-2021» είναι ο τίτλος της διημερίδας που την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Απριλίου (7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.), θα παρουσιαστεί διαδικτυακά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η συλλογική δράση και έκφραση που διέπει την πολιτιστική δραστηριότητα αποτελεί την κύρια θεματική της εκδήλωσης. Ιστορικοί, καλλιτέχνες και ενεργά μέλη πολιτιστικών συλλόγων θα διερευνήσουν τις μορφές και την αξία της συλλογικής προσπάθειας για την Κοινωνία και τον Πολιτισμό, μέσα από περιπτώσεις συλλογικότητας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετέπειτα του νέου Ελληνικού κράτους και τέλος σύγχρονες.
Η εναρκτήρια ομιλία του κου Σωφρόνη Παραδεισόπουλου θα μας παρουσιάσει τη σημασία και την ιστορία ενός μουσείου στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού. Στη συνέχεια ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος θα μας μιλήσει για τα χαρακτηριστικά της μουσικής και της οργανοποιίας των αγωνιστών του 21’. Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης θα αφιερωθεί σε τοπικές πολιτιστικές συλλογικότητες. Ο κος Κωνσταντίνος Κλάγκος θα δώσει το ιστορικό πλαίσιο της συλλογικής δράσης στην Αιγιάλεια από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Έπειτα, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν από τους πιο ιστορικούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας. Η Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη», ιδρύθηκε μόλις το 1892 και έχει διεθνή δράση. Την ιστορία της «Ευτέρπης» θα μας αφηγηθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, μαέστρος Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος.
Κλείνοντας τη διημερίδα τον λόγο έχει η νέα γενιά. Η Πρόεδρος του ΔΣ Σοφία Ξυνού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διγελιωτίκων «Ο Άγιος Ανδρέας», Ο Θεοφάνης Δημητρακόπουλος από τον Χορευτικό Όμιλο Αβύθου «Αχαιοί» και ο Γεώργιος Μπακογιάννης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελιανίτικων «Ο Ήλιος» αλλάζουν το ύφος της εκδήλωσης και συνομιλούν για την προσωπική τους εμπειρία ως ενεργά μέλη πολιτιστικών συλλόγων.
Συντονιστής των ομιλιών θα είναι ο Δημήτριος Μασαούτης, εκπρόσωπος του Χορευτικού Ομίλου Αβύθου «Αχαιοί». Μετά το τέλος των ομιλιών θα γίνει μία ανοιχτή συζήτηση, με όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και με το κοινό. Για τις ομιλίες της εκδήλωσης θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική.
Η διημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom, στην οποία η συμμετοχή του κοινού λόγω περιορισμένων θέσεων γίνεται με εγγραφή σε αυτό τον σύνδεσμο (https://www.eventbrite.com/…/1821-2021-tickets…). Θα υπάρξει ταυτόχρονη αναμετάδοση μέσα από τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook καθώς και από τη σελίδα facebook της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας.
Διοργανωτής της διημερίδας είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας (Ο.Σ.Α.), η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία πeripatos στον συντονισμό και την χορηγική υποστήριξη της εκδήλωσης. Ο μέγας χορηγός της συλλογικής αυτής προσπάθειας για την Αιγιάλεια και τον Πολιτισμό είναι τα Ζαχαροπλαστεία Δημητρίου, που με μεγάλο ενθουσιασμό υποστηρίζουν την εκδήλωση.
Υποστηρικτές της διημερίδας είναι επίσης οι εταιρείες: Νεοφώς Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ελαιοτριβείο-Τυποποίηση Ελαιολάδου Καμαρών Λιανός, Παπαγιαννακόπουλος δομικά Ροδοδάφνη, Eco electric Σπύρος Χριστόπουλος, Ταβέρνα Ροδοδάφνη Πανανουδάκης Στέλιος, Παπαδόπουλος Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής και Πρατήριο υγρών καυσίμων Ροδοδάφνη Βασίλης Σίδερης.