Η Σοφία Μάνου τραγουδά τη Σοφία Βέμπο, τη «φωνή που νίκησε το φασισμό»

«Η Σοφία τραγουδάει Σοφία»

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα δισκογραφικό αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο, με τη φωνή της Σοφίας Μάνου, με αφορμή τα 80 χρόνια από το έπος του ’40 και τα 110 από τη γέννηση της «Τραγουδίστριας της Νίκης».

Το νέο album, που φέρει τον τίτλο «Σοφία Βέμπο – Η φωνή που νίκησε το φασισμό», κυκλοφορεί σε usb stick και δίσκο βινυλίου (σε 500 αντίτυπα), σε παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός».

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του μαέστρου Ντίνου Γεωργούντζου και συμμετέχουν 350 παιδικές φωνές από την Παιδική & Νεανική χορωδία του Δήμου Διονύσου (μαέστρος: Χρυσούλα Τσιμούρη), τη Χορωδία εκπαιδευτηρίων Ηλιάδη (μαέστρος: Θεώνη Μούλτου), το Νεανικό Φωνητικό σύνολο & τη Μικτή χορωδία Επτάχορδη Λύρα του Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου (μαέστρος: Χρυσούλα Τσιμούρη), τη Χορωδία του 1ου Δημοτικού σχολείου Ωρωπού και Νέων Παλατίων (μαέστρος: Γιώργος Γκιολές), τη Νεανική και την Παιδική χορωδία της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ, «Choeur Du Coeur» («Χορωδία της καρδιάς») (μαέστροι: Ηλίας Λιαμής και Ιφιγένεια Κουρούση).

Στο ένθετο φιλοξενούνται κείμενα του Βασίλη Τραϊφόρου (ανιψιού του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο), της Σοφίας Μάνου, του ενορχηστρωτή Ντίνου Γεωργούντζου κι ένα κείμενο για το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός». Περιλαμβάνονται επίσης όλοι οι στίχοι, καθώς και πληροφορίες για την προέλευση και τις πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών.

Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεισφέρω στο ελάχιστο στην έρευνα για την ιστορία των τραγουδιών, μαζί με τον φίλο και ξεχωριστό ερευνητή του «ελαφρού» τραγουδιού Απόστολο Πούλιο. Σημαντική επίσης στην ολοκλήρωση της έρευνας, ήταν η συμβολή του φίλου, ραδιοφωνικού παραγωγού Σιδερή Πρίντεζη.

τφγβυηθνθξκκκκκ

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Το τραγούδι του Μωριά
Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης / Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος

(Ηχογραφήθηκε το 1947).

2) Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του
Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης / Στίχοι: Γιώργος Θίσβιος

(Παρωδία του Γιώργου Θίσβιου πάνω στο προπολεμικό τραγούδι «Πλέκει η Βάσω τα προικιά της» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Ηχογραφήθηκε το 1940).

3) Η γαλανή́ μας χώρα
Μουσική: Γιώργος Μυρογιάννης / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος

(Άγνωστη ημερομηνία ηχογράφησης. Ενδέχεται να ηχογραφήθηκε στην Αίγυπτο τον Μάρτιο του 1941).

4) Το τραγούδι της λευτεριάς
Μουσική: Μενέλαος Θεοφανίδης / Στίχοι: Γεώργιος Ασημακόπουλος, Βασίλης Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Παπαδούκας

(Ακούστηκε το 1946 στην ιστορική ηθογραφία «Πρίκηψ Μουρούζης» στο θέατρο «Κεντρικόν» και ηχογραφήθηκε το 1947).

5) Παιδιά της Ελλάδος παιδιά́
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ / Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος

[Πάνω στη μελωδία του Μιχάλη Σουγιούλ για τη «Ζεχρά» (στίχοι: Αιμιλίος Σαββίδης) που είχε ηχογραφηθεί το 1938, ο Μίμης Τραϊφόρος έγραψε νέους, επίκαιρους στίχους. Ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβρη του 1940].

6) Πατρίδα Πατρίδα
Μουσική: Γιάννης Βέλλας / Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος

(Μια παραλλαγή του τραγουδιού «Διαμάντω» του Γιάννη Βέλλα και του Κώστα Κοφινιώτη, με νέους στίχους του Μίμη Τραϊφόρου. Ηχογραφήθηκε στις αρχές του 1941).

7) Νίκη να δώσεις στα παιδιά́ μας
Μουσική: Φώτης Ζερβόπουλος Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος

(Το τραγούδι αυτό σώζεται μόνο από μεταγενέστερες ηχογραφήσεις).

8) Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι
Μουσική: Giovani Casiroli – Nino Rastelli / Στίχοι: Paola Marchetti – Πολ Μενεστρέλ.

(Παρωδία της εποχής, βασισμένη σε μια ιταλική καντάτα. Ηχογραφήθηκε το 1941).

9) Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ / Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος.

(Ηχογραφήθηκε τον Φεβρουάριο του 1947. Τον Νοέμβριο του ‘47 η Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα απαίτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση την απαγόρευση του τραγουδιού. Ηχογραφήθηκε ξανά, με τροποποιήσεις στους στίχους, τον Νοέμβριο του 1949).

10) Στον πόλεμο βγαίν’ ο Ιταλός
Παραδοσιακό τραγούδι σε διασκευή Σοφίας Βέμπο, Απόστολου Μοσχούτη και Γιώργου Θίσβιου.

(Παρωδία του τραγουδιού «Στ’Λάρ’σα βγαίνει ο αυγερινός». Ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1940).

11) Χωριό μου χωριουδάκι μου
Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης / Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος

(Ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 1949).

12) Τα παιδιά́ μας που τ’ άρπαξαν
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ / Στίχοι: Μίμης Τραιφόρος

(Πάνω στη μελωδία του Μιχάλη Σουγιούλ από το τραγούδι «Πού να’σαι τώρα» σε στίχους Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου μπήκαν νέοι στίχοι του Μίμη Τραϊφόρου. Το τραγούδι «Τα παιδιά μας που τ’άρπαξαν» ηχογραφήθηκε το 1949).

Μικροί σολίστες στα τραγούδια «Στον πόλεμο βγαιν’ο Ιταλός» και «Πω, πω τι έπαθε ο Μουσολίνι» ήταν ο Ζήσης Πιέτρης και ο Ευστάθιος Νικολόπουλος.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Ντίνος Γεωργούντζος (πιάνο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Άγγελος Σιωράς (κόρνο), Γιάννης Μωραΐτης (τρομπέτα), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Θάνος Γκιουλετζής (1α, 2α βιολιά, βιόλα), Ρία Αναστασίου (τσέλο), Γιώργος Χατζόπουλος (ακουστική και 12χορδη κιθάρα), Νίκος Πολίτης (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο), Τάκης Βασιλείου (τύμπανα, κλασσικά και παραδοσιακά κρουστά, πιατίνια, timpani), Δημήτρης Μπέλλος (άρπα, Glockenspiel, loops, midi programming), Βασίλης Αρμένης (ακορντεόν), Γιώργος Παχής (μαντολίνο) και Αποστόλης Μαλλιάς (δημοτικό κλαρίνο).

Την ηχοληψία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μπέλλος, οι χορωδίες ηχογραφήθηκαν στο studio Odeon από τον Ηλία Λάκκα, προηχογραφήσεις έγιναν στο Studio VA από τον Βασίλη Αρμένη, το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο, η επιμέλεια παραγωγής από τον Γιώργο Δεμελή και την Ελπίδα Ναστούλη, ενώ το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το βιβλίο του Βασίλη Τραϊφόρου «Μίμης Τραϊφόρος – Σοφία Βέμπο Της Ελλάδος Παιδιά».

Λίγα λόγια για τον δίσκο

Αυτή τη φορά, λόγω της εμπλοκής μου στη διαδικασία της έκδοσης του δίσκου, θα προτιμήσω να μείνω στο επίπεδο της ενημερωτικής παρουσίασης και να μην γράψω περισσότερες κρίσεις για επιλογές, ερμηνείες και παιξίματα. Άλλωστε, το υλικό υπάρχει εξ’ ολοκλήρου στο διαδίκτυο και μπορεί ο καθένας να το ακούσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Το μόνο που θα σημειώσω, είναι πως για τη δημιουργία του δίσκου, ήρθαν σε επαφή με αυτό το, ιστορικής σημασίας, υλικό 350 παιδιά. Γεγονός που, στην εποχή του tablet και του iphone – με ότι συνεπάγεται αυτό – δεν μπορεί να είναι παρά μόνο θετικό.

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο και να δείτε τα τρία video που γυρίστηκαν για τα τραγούδια «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του».

πηγή: ogdoo.gr